Vzali jsme český česnek a předělali jsme jej na superpotravinu a kulinářský skvost.

Jaký zeměpisný přívlastek Vás jako první napadne, pokud budete chtít definovat skutečně kvalitní česnek? Ano, český! Když vezmete český česnek a pouhou úpravou dvou fyzikálních veličin (teplota a vlhkost) jej za 5-6 týdnů přeměníte na skutečnou superpotravinu a vyhledávanou surovinu při Vašich kuchyňských dobrodružstvích, co víc si ještě přát? 

Česnek v průběhu “fermentace” - ve skutečnosti se jedná o Maillardův proces - ztratí svou štiplavou chuť, v chuti částečně vystoupí zbytkové “cukry” (někomu chutí připomíná švestková povidla) a hlavně se v něm zněkolikanásobí dva velmi silné antioxidanty, S-Alyl-Cystein (SAC) a S-Alyl-Merkaptocystein (SAMC), které navíc podporují tvorbu glutathionu, nejsilnějšího antioxidantu, které si tělo dokáže samo vytvořit! Pro posílení imunity stačí 1-2 stroužky nalačno, ideálně přes spánkem, ale díky tomu, že SAC i SAMC jsou termostabilní, můžete náš Č3 využít jak ve studené, tak i teplé kuchyni! Zkuste jím například nahradit čerstvý česnek při přípravě domácí omáčky na špagety či připravit speciální verzi hummusu.  

Zajímavostí je, že je vhodný i pro osoby s narušenou střevní stěnou, kterým konzumace čerstvého česneku či čerstvého zázvoru způsobuje zažívací problémy. A navíc Č3 nezanechává nepříjemný dech jako čerstvý česnek. 

Žádná položka